• software
  • JrUtil - software pro práci se zdroji dat ČR a SR

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Dají se někde získat zastávky i s GPS pozicemi ?

Děkuji

dvdkon Můžu se prosím zeptat, jak v JDF identifikujete jednoznačně zastávku ? V CIS/JŘ na ftp://ftp.cisjr.cz/JDF/ jsou jednotlivé dávky uložené v adresářích, ovšem v souborech "Zastavky" se Číslo zastávky opakuje. Jak tedy vzniká nějaká jednoznačnost ? Děkuji za odpoveď.

stacho72 Zastávky s GPS souřadnicemi poskytují některé dopravní podniky, bohužel nic globálního zřejmě neexistuje. Mám plán do budoucna v JrUtil provádět nějaký fuzzy matching s daty OpenStreetMap, ale to naráží už jenom na to, že OSM nemá všechny zastávky. Musel by to být větší vzájemný projekt i s přidáváním dat do OSM.

V JDF beru jako jednoznačný název zastávky. Pokud vím, tak to je "oficiální" způsob identifikace. Problémy pak dělají zastávky MHD, které nemají "plný název", jen jméno. Ty momentálně neřeším, protože chci počkat, než se mi podaří v rozumném čase vytvořit GTFS pro celou ČR.

dvdkon Děkuji za reakci. Mám ještě jeden dotaz. Netušíte zda je nějaká logika v adresářích, ve kterých jsou uložené jednotilivé JDF soubory na ftp://ftp.cisjr.cz/JDF/ ?

stacho72 Bohužel žádné logické uspořádání jsem nenašel. Odhaduji, že CHAPS provozuje nějakou persistentní databázi všech datových sad a při periodickém exportu jsou vzaty sekvenčně všechny stále relevantní sady a až potom očíslovány.

dvdkon No myslel jsem si to 🙂 Mimochodem máte nějaké už hotové GTFS, konkrétně nás zajímá Moravskoslezský kraj.

stacho72 Bohužel můj dosavadní přístup k slučování dávek se ukázal jako velmi náročný na CPU čas a paměť, takže poslední dobu jsem strávil upravováním slučovací funkce aby dokázala použít PostgreSQL server jako "úložný prostor" pro vytvářený GTFS feed. Dnes tento nový kód poprvé zkouším na všech dávkách a ukázal se jako výrazně šetrnější na RAM. Celkově je ale slučování stále pomalé, uvidím, jestli dostanu během několika hodin výsledek, nebo jestli bude nutné dále optimalizovat. Budu rád za jakýkoliv optimalizační nápad 🙂

Tak už mám první výsledky. Jen sloučení dávek jednotlivých datasetů (autobusy, MHD, vlaky) trvalo přes 7 hodin a na konečné slučování ani nedošlo kvůli chybě ve skriptu (stejně jsem zjistil, že nezvládá import velkých GTFS feedů). Mezivýsledky ale zatím vypadají alespoň částečně správně (například chybí z nějakého důvodu záznamy dopravců, ale namátková kontrola spojů a linek uspěla).

dvdkon Skvělé, pokud to dokážete dát do nějakého komplexního formátu, vč. dopravců, rádi to to otestujem.

dvdkon Dobrý den, rád bych s Vámi prodiskutoval možnou spolupráci. Můžete mi dát na sebe kontakt do emailu stacho72s@seznam.cz ? Pokud byste samozřejmě měl zájem. Dekuji

4 months later

JrUtil (resp. JrUnify) je již v dostatečně dobrém stavu na to, aby pomocí něj šly periodicky vytvářet GTFS feedy. Nastavil jsem proto server na denní spouštění JrUnify. Výstupy jsou veřejně dostupné na jrutil.konarici.cz.

a month later
                3 years later

Zdá se, že generování feedu nefunguje. Potřeboval bych místní (Pardubice) JDF překlopit do GTFS a bohužel se mi nedaří najít žádný existující software, který by reálně fungoval. Všude narážím na problémy.