Zdroje dat o veřejné dopravě
Ahoj, pred pár mesiacmi začal zverejňovať GTFS dáta aj DPMO: https://www.dpmo.cz/informace-pro-cestujici/jizdni-rady/jizdni-rady-gtfs/
@cstanislav Díky, přidáno! Má to nějakou licenci nebo podmínky použití, třeba i jen zmíněné někde jinde?
dvdkon O GTFS dáta som žiadal kvôli diplomke (vyhľadávač spojov) a v sídle DPMO mi bolo povedané, že GTFS by mi na rozdiel od JDF dát dokázali poskytnúť len na základe zmluvy. Pár dní na to mi však prišla správa, že dáta už zverejňujú na webe a teda zmluva na tento účel nebude potrebná, presnejšie info o licencii ale bohužiaľ nemám. V priebehu budúceho roka s nimi ešte budem komunikovať ohľadom polôh vozidiel, skúsim to potom upresniť.
Zdravím, chtěl bych vytvořit obyčejný vyhledáváč spojů, ale nevím, jak bych v CIS JŘ exportech hledal spoje s přestupy, jelikož se jedná vlastně jen o seznam spojů, časů a zastávek. Nevíte někdo, jak to dělá například IDOS? Už dříve jsem měl funkční vyhledávač, který pomocí npm cheerio knihovny vytáhnul data přímo ze stránky vyhledávání IDOSu, každopádně by z toho byl v případě uveřejnění pravděpodobně probém.
Taky bych se chtěl zeptat, za jakých podmínek bych mohl získat přístup k CRWS API, jelikož už jsem jim několikrát posílal e-mail, a nikdy jsem neuspěl.
@cstanislav o real-time polohu DPMO vozidel už jsem taky žádal, asi 2 roky zpět a bylo mi sděleno, že ji zatím neposkytují, ale dají mi vědět, každopádně dodnes nic, a na zastávkách bez infotabulí není možné zjistit, jaké má spoj zpoždění. Tak mi každopádně dej vědět, pokud uspěješ. Už jen GTFS je u DPMO docela úspěch.
@ondrejnedoma Zdravím, IDOS to dělá tak, že má kompletní data. Veřejné exporty jsou (dle mého nezákonně) ořezané: V JDF by u zastávek měl být uveden okres a země, tahle trojice pak unikátně identifikuje zastávku, ve veřejných exportech ale poslední dva údaje chybí. IDOS má pak vlastní seznam časů na přestup mezi zastávkami. Možná u některých spojů existují i garantované přestupy, ale co vím, tak je to spíš rarita.
Půl roku už platí nová novela "infozákona" (106/1999 Sb.), která upravuje m.j. kdo je povinným subjektem. Můžeš zkusit na CHAPS poslat žádost o informace o jízdní řády v JDF se všemi povinnými poli podle specifikace, nad tím už spojení vyhledávat půjdou. Žádná alternativní celostátní data co vím nejsou.
@dvdkon děkuji za rychlou odpověď, CRWS API už tedy "obyčejným smrtelníkům" neposkytují?
@ondrejnedoma Kdysi se to několika lidem povedlo (mobilní aplikace na IDOS mj. na Ubuntu Touch), ale to bylo před lety a připadá mi, že už i jim to zrušili. Možná když už mají svoji Androidí a iOS aplikaci s reklamami, tak se chtějí zbavit konkurence? Sedělo by to na ně.
ondrejnedoma Ak si dobre pamätám, v DPMO mi páni tvrdili niečo v zmysle, že aktuálne s poskytovateľom rádiovej infraštruktúry na sledovanie vozidiel nemajú zmluvu, ktorá by umožňovala dáta poskytovať ďalej, čo plánujú riešiť v priebehu tohto roka. Zo stretnutia mám dojem, že vôľa poskytovať realtime dáta v DPMO existuje, takže som optimista. Ak sa táto vec kamkoľvek posunie, určite sem o tom napíšem.
S vývojom vyhľadávača Ti držím palce. Prikladám odkazy na svoj vyhľadávač (git, produkčný server, vývojový server) – možno sa Ti niečo z toho bude hodiť. Momentálne sa snažím zohnať čo najviac zdrojov dát zo SR a ČR a som zvedavý, či sa mi tento rok podarí aspoň čiastočná integrácia CIS JŘ s pomocou JrUtil alebo jdf2gtfs.
cstanislav Díky za informace i odkaz na vyhledávač, přidal jsem ho na seznam. V případě zájmu bych mohl vyhledávač hostovat u sebe ma serveru, volného výkonu má dost.
Data z CIS JŘ jsou teď na vyhledávání asi nepoužitelná (viz diskuzi výše), ale data českých vlaků už použít jdou a taky z tohoto seznamu by do vyhledávače nyní šlo přidat pár dalších zdrojů dat. Navíc ještě publikuje ŽSR GTFS data, která nejsou na seznamu (zatím přidávám jen české zdroje).
dvdkon Vďaka za pridanie Zostavenie vyhľadávacieho grafu zo všetkých zdrojov momentálne využíva niečo cez 14 GB RAM (vždy po aktualizácii GTFS, trvanie cca 1-2 hodiny) + bežná prevádzka okolo 5 GB. Našlo by sa dostatok prostriedkov aj na takúto veľkú inštanciu?
Máš na mysli vlakové dáta z CIS JŘ, alebo existuje aj nejaký iný export v GTFS? ŽSR GTFS dáta som ešte donedávna vo vyhľadávači používal, ale prestal som po tom, ako mi došlo od ŽSR upozornenie, že bez ich súhlasu nie je povolené dáta sťahovať (???) a je treba si nechať zriadiť prístup (so zriaďovacím a mesačným poplatkom). Ešte to riešim a pevne verím, že to bude len nejaké nedorozumenie, resp. bude existovať výnimka pre nekomerčné projekty. Slovenské zdroje dát tu kľudne môžem zosumarizovať, nie je ich vôbec veľa.
cstanislav Mohl bych tomu dát třeba 32GB RAM a 6 (sdílených) jader, to snad bude stačit.
Vlaková data z ČR jsou pohromadě jen v CIS JŘ, ale JrUtil je docela umí zpracovat, akorát jsem nezkoušel nové soubory zrušení jízdy.
Je zvláštní, že ŽSR jsou proti používání, když (asi) sami publikovali záznam do databáze otevřených dat, s licencí CC0. Slovenské zákony neznám, ale zkusil bych podat formální žádost o informace. Upravuje to teď směrnice EU, tak by získat již existující data akorát s rozumnými podmínkami by neměl být problém.
@cstanislav Mimochodem, řeší se na Slovensku (EU) 2017/1926? Ministerstvo dopravy ČR si dává na čas a asi nestihne vše, ale většinu požadovaných dat mají nebo mohou jednoduše získat. Pokud vím, tak na Slovensku žádná centrální databáze jízdních řádů neexistuje, přitom ji toto nařízení požaduje.
dvdkon Super, tak sa pohrám s tými vlakovými dátami a keď budem mať nejaký použiteľný config, dám vedieť
Je to presne tak, ako píšeš – na Slovensku žiaden ekvivalent CIS JŘ neexistuje. Podarilo sa mi nájsť zopár dokumentov týkajúcich sa 2017/1926 v SR, ale žiaden pozitívny dopad na dostupnosť dát verejnej dopravy som zatiaľ nezaznamenal a ani v blízkej dobe neočakávam.
Ministerstvo dopravy začalo potichu asi před týdnem publikovat data v NeTExu. Jedná se o přímočaré konverze z existujících dat a dokumentace se tím netají. Bohužel mají dost chyb a jsou spíš míň použitelné, než zdrojová data. Napsal jsem jim, tak snad budou ochotnější to řešit než problémy s JDF.
IDZK spustilo webovou aplikaci IDZK.info.
Backendem je JSON api bez autentifikace.
GET https://liveapi.idzk.info/transports/locations - seznam spojů na mapě
POST https://liveapi.idzk.info/timetables - jízdní řád spoje
Payload:
{connectionCode: "13/34", transportType: "TROLLEYBUS"}
GET https://liveapi.idzk.info/stations/hint?query=(název zastávky
) - seznam zastávek bez polohy, získáte key pro odjezdy a příjezdy ze zastávky (bez závorek)
GET https://liveapi.idzk.info/transports/departures?stationKey=(key z předešlého requestu
) - odjezdy ze zastávky, pro příjezdy použijte /transports/arrivals
Cus co toto?
https://pypi.org/project/idos-scraper/
Zdravím, měl bych dotaz, zda někdo neví, jak získat data z JSON API od MPVnet.cz, která je zde zmiňovaná? Zkoušel jsem a hledal jsem, ale nebylo to nic platné. Předem díky za odpověď
kivisak
MPVNet nemá žádné veřejné API, takže zbývá jen reverse engineering webových stránek. Doporučuji se podívat do "Network" tabu vývojářských nástrojů prohlížeče a zkusit napodobit relevantní requesty.
Konkrétně mapa vozidel bere informace hlavně z endpointu https://mpvnet.cz/<instance>/map/mapData
, na který posílá POST request s JSONem:
{
"w": <západní hrana>,
"s": <jižní hrana>,
"e": <východní hrana>,
"n": <severní hrana>,
"zoom": <zoom level mapy>,
"showStops": <chceme i body zastávek?>,
"mapFilterId": <?, u mě vždy null>
}
Výsledkem je JSON s polohami a trochou metadat všech spojů.
Pro zobrazení detailů spoje se používá endpoint https://mpvnet.cz/<instance>/map/getRoute
, opět POST s JSONem:
{
"num1": <část "cn" z mapData?>,
"num2": <část "cn" z mapData?>,
"carrier": <"c" z mapData> ,
"cat": <"cat" z mapData>,
"trajectory": <chceme i trasu?>
}
Snad je tohle pro začátek dostačující.
- Edited
Nedávno jsem při procházení OpenData katalogu narazil na API odjezdových tabulí DÚK. Jsou tam i polohy jak vozů DÚK, tak i MHD ÚnL, ale očividně v backendu chybí pro ÚnL JŘ, takže se zpoždění musí případně dopočítávat.